Visum Turkije Informatie over Istanbul

Istanbul is een genot voor de zintuigen

Visum-TR Populaire Steden, Turkije Leave a Comment

Istanbul is een unieke stad. In deze stad ontmoeten de Aziatische en Europese cultuur elkaar en bieden de bezoeker een genot voor alle zintuigen. Je zult ogen tekort komen om alle bijzondere bezienswaardigheden te ontdekken. Je oren worden vermaakt met muzikale tonen en het gezellige geroezemoes, je neus raakt vertrouwd met de kruidige geuren van de gezellige bazaars en je smaakpapillen worden gestreeld met de heerlijke keuken van Istanbul. Door deze bruisende metropool loopt de Bosporus en een boottocht op deze rivier toont de verschillende culturen langs het water. Istanbul is westers, is oosters, is modern, maar is ook historie. De vele musea, winkels en culturele bezienswaardigheden zorgen dat je overdag tijd te kort komt, maar ook in de avonden leeft Istanbul. Hier vindt men de meest trendy clubs en restaurants, die zorgen dat ook op uitgaansgebied Istanbul echt op de kaart wordt gezet.

Maar het is ook leuk om door de stad te slenteren, een terrasje te pakken of te winkelen. Lekker relaxen in een authentieke hammam of afdingen op een traditionele bazaar. Istanbul is een grote stad en het kan dus zeker geen kwaad om de belangrijkste bezienswaardigheden even te lokaliseren op een plattegrond. Het openbaar vervoer en taxi’s zijn ruimschoots aanwezig, dus hiermee kun je jezelf goed verplaatsen van het ene naar het andere punt. Bezoek de indrukwekkende moskeeën en geniet van het verse fruit in overvloed. Istanbul heeft het allemaal.

Van Byzantion naar Istanbul

Istanbul was ooit de hoofdstad van het Ottomaanse en Byzantijnse Rijk. De stad is oorspronkelijk gesticht door de Griekse kolonisten in 667 voor Christus en kreeg van hen de naam Byzantion. Later werd het Constantinopel en in 1928 werd het onder invloed van de nieuwe Turkse spelling Istanbul. Met 14 miljoen inwoners is het de grootste stad van Turkije. De 27 districten vormen samen met de hoofdstad de gelijknamige provincie. De lange geschiedenis van Istanbul heeft gezorgd voor een rijkdom aan cultureel erfgoed. Dit maakt Istanbul tot een gewilde stedentripbestemming. Juist de veelzijdigheid van de stad maakt Istanbul zo boeiend. De vele bezienswaardigheden zorgen dat je jezelf geen moment hoeft te vervelen. De hoogtepunten zijn natuurlijk het Topkapi Paleis met het museum, de Blauwe Moskee en het Aya Sofia museum. Maar ook tal van andere interessante punten maken Istanbul de moeite waard. Niet alleen de vele kerken, moskeeën, synagogen en paleizen zijn bijzonder om te bezoeken. Ook de Gouden Poort, het fort bij de oude stadspoort is een aanrader. Op de Galatatoren heeft men een prachtig uitzicht over het oude deel van de stad en op het Taksim plein is men omringd door statige gebouwen en moderne architectuur.

Van heerlijke aroma’s tot aan de laatste mode

Winkelen in Istanbul is zeer veelzijdig. Van een grote winkelstraat met de laatste modeartikelen, grote warenhuizen en winkelketens, zoals de İstiklal Caddesi is er ook een ruim aanbod aan kleine pittoreske straatjes met een bijzonder aanbod. De Grote Bazaar van Istanbul is een ervaring op zich. Het kleurrijke schouwspel en het ruime aanbod van de circa 4000 verschillende ondernemers is een lust voor het oog. Dit grootste overdekte winkelcentra in de wereld is een paradijs voor de koopjesjager. Het is de plek om souvenirs te kopen, zoals aardewerk, sieraden, shawls en waterpijpen. Het afdingen hoort erbij en zorgt dat je soms voor weinig geld een tas vol hebt. Er is ook een speciale kruidenbazaar, net naast de Nieuwe Moskee en de dierenmarkt. Ook hier kijk je je ogen uit. Kleine winkeltjes met honderden verschillende parfums, uitpuilende kruidenkramen die heerlijke geuren verspreiden en lokale versnaperingen. Dan is er nog de wijk Çukurcuma, dit deel van de stad heeft vele inspirerende antiekwinkels. Als je van winkelen of snuffelen tussen curiosa houdt, kom je waarschijnlijk tijd te kort in Istanbul. In juni is er zelfs een Istanbul Shopping Festival en kun je er 24 uur per dag shoppen.

Een ervaring om nooit te vergeten

Ook wat betreft het uitgaan, heb je in Istanbul een ruime keus. Er zijn niet alleen tal van leuke restaurantjes met culinaire heerlijkheden, maar ook gezellige terrassen waar je kunt genieten van fruit, een spelletje spelen of een waterpijp roken. Door het heerlijke klimaat van Istanbul hebben veel horecagelegenheden prachtige locaties in de open lucht. Mooie binnenplaatsen die overgroeid zijn met tropische bloemen of trendy nachtclubs en restaurants aan het water. Een avond doorbrengen in een dergelijk club aan of zelfs midden op het water vergeet je nooit meer. Dansen met een schitterende uitzicht op de brug over de Bosporus, verlicht met gekleurde led verlichting is een beeld wat voor altijd in het geheugen gegrift blijft. Maar ook de hipste cafés, fusion restaurants en muziekclubs van de stad zijn de moeite waard. De voetbalfans zullen misschien liever een bezoek brengen aan een wedstrijd van één van de lokale topclubs Fenerbahçe, Galatasaray of Beşiktaş.
Istanbul heeft voor iedereen wat te bieden en de vele hotels en andere accommodaties zorgen dat je ook op dat gebied een ruime keus hebt. Deze wereldstad is meer dan zeker een stedentrip waard. Neem eens een kijkje bij de verschillende steden op Visum_TR.