Informatie over visum Turkije

Op reis naar Turkije, waar moet je aan denken?

Bent u van plan op reis te gaan naar Turkije? Misschien voor een strandvakantie, misschien om de cultuur te verkennen of voor werk. In elk geval zijn er een aantal dingen waar u aan moet denken als u uw reis plant. Zo is een visum van Turkije noodzakelijk om het land in te komen. Visum-tr zet de belangrijkste informatie op een rijtje.

Reisdocumenten

Welke reisdocumenten heeft u nodig om Turkije in en uit te komen en daar veilig te verblijven?

Paspoort of ID-kaart

Om Turkije in te komen, moet u in bezit zijn van een geldig reisdocument. Dit kan een paspoort, maar ook een ID-kaart zijn. Dit geldt ook voor landen als bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk, maar waar daar eigenlijk nooit naar de papieren gevraagd wordt, is dat in Turkije anders. Wanneer u met het vliegtuig komt, moet u natuurlijk door de douane, dus dan wordt u zelfs in Nederland al gecontroleerd. Als u op een andere manier Turkije in komt, bijvoorbeeld met de auto, is de kans ook groot dat u aan de grens gecontroleerd wordt. Eenmaal in Turkije aangekomen, is het ook aan te raden uw identiteitsbewijs bij de hand te houden, dan kunt u u legitimeren als dat nodig is.

Visum Turkije

Let op! Anders dan voor een reis naar bijvoorbeeld Frankrijk of Marokko, heeft u voor Turkije een visum nodig. U moet bij de Turkse ambassade een visum aanvragen. Dit document kan niet gebruikt worden in plaats van uw identiteitsbewijs, maar is een extra document. In feite krijg je door middel van een visum toestemming van Turkije om het land in te reizen. Met het verplichtstellen van een visum kan Turkije in de gaten houden wie het land in en uit gaat. Het stelt tevens een limiet aan de maximale verblijfsduur. De gang van zaken voor het aanvragen met een paspoort of ID-kaart verschilt een beetje, zie hieronder de verschillen.
Meer informatie over visum Turkije vindt u op veelgesteldevragen of u kunt altijd contact met ons opnemen.

Visum aanvragen met paspoort of ID-kaart

Wanneer u op reis gaat met uw paspoort, moet u niet alleen in het bezit zijn van een geldig paspoort, maar moet deze ook vanaf de aankomstdag nog 150 dagen geldig zijn. Het maakt hiervoor niet uit hoe lang je van plan bent in het land te blijven. (Bovendien, 150 dagen mag sowieso niet, zie hieronder op visum-tr.) Hoe lang uw paspoort nog geldig is, staat in uw paspoort aangegeven. Controleer dit tijdig, want het aanvragen van een nieuw paspoort kan redelijk veel tijd in beslag nemen. Vaak is het mogelijk een versnelde procedure uit te voeren, maar dit loopt dan vaak behoorlijk in de papieren. Een andere optie is het meenemen van uw ID-kaart. Hiervoor geldt namelijk niet die extra eisen aan de geldigheid. Het enige dat van belang is, is dat het document geldig is voor de tijd dat u er bent.

Wanneer visum aanvragen

Het aanvragen van een visum is verplicht en kan niet te lang van tevoren. De grens ligt op drie maanden. U kunt uw visum dus maximaal drie maanden voor de datum van aankomst aanvragen. Toch is het ook aan te raden niet te lang te wachten. Het verwerken van de gegevens en de aanvraag zelf kunnen een tijdje in beslag nemen. Het zou zonde zijn als u uw visum niet op tijd binnen hebt. In het verleden was het nog zo dat het ook mogelijk was een visum aan te vragen zodra u op het vliegveld in Turkije bent. Dit is niet meer zo. Sinds november 2014 moet u bij aankomst op het vliegveld dus al in bezit zijn van een visum.

Geldigheid van het visum Turkije

Uw visum is negentig dagen geldig in een periode van 180 dagen. Het visum is geldig vanaf het moment dat u aangeeft te zullen arriveren. Dat betekent niet dat u verplicht bent ook daadwerkelijk op die datum aan te komen. Later is mogelijk (eerder natuurlijk niet), als u maar niet langer dan de geldige periode blijft. De periode dat uw visum geldig is bedraagt 180 dagen. Maar pas op! Dat betekent niet dat u zo lang mag blijven, het maximum ligt op negentig dagen. Het visum uit Nederland voor Turkije is zogenaamd ‘multiple entry’. Dat betekent dat u met hetzelfde visum meerdere keren Turkije in mag. Mits dus binnen die aangesloten 180 dagen en mits het totaal van verblijfdagen niet boven de negentig uitkomt. Wilt u langer blijven? Dat kan wel, maar niet door middel van een normale visum aanvraag. Het wordt dan aangeraden contact op te nemen met het Turkse consulaat in Rotterdam.

Gaat u met de auto naar Turkije?

De meeste mensen die op reis gaan naar Turkije, zullen per vliegtuig reizen. Vanuit Nederland, België of Duitsland ben je vaak in zo’n drie à vier uur op het Turkse vliegveld. Er zijn echter ook mensen die ervoor kiezen met de auto te reizen. Als onderdeel van de vakantie, om spullen mee te nemen of puur omdat ze niet willen vliegen. De reis duurt dan zo’n 34 uur. Ook wanneer u per auto het land in komt, gelden de bovenstaande regel. Dus ook dan moet in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs en een visum. Daar bovenop komt dat u ook uw autopapieren moet kunnen laten zien. Houd er rekening mee het verkeer in Turkije niet te vergelijken is met Nederland. Er wordt hard en gevaarlijk gereden. Wees voorzichtig en sluit een verzekering af.

Andere papieren

Naast het identiteitsbewijs, het visum en zo nodig de autopapieren, is het altijd aan te raden een reisverzekering af te sluiten en uw bestaande zorgverzekering op buitenlanddekking te zetten. Dit voorkomt onnodige kosten. Controleer of Turkije onder Europa valt, dit kan per verzekering verschillen.

Reisadvies

Een visum is puur en alleen toestemming van de Turkse regering om het land in te reizen. Het betekent dus ook niet dat het per se aan te raden is naar Turkije te reizen. Controleer op tijd de actuele reisadviezen van uw bestemming via de website van de Rijksoverheid.