Informatie over Turkije


Bent u van plan op reis te gaan naar Turkije? Misschien voor werk, voor een wandelvakantie of om lekker aan het strand te liggen. In elk geval is het nuttig een beetje informatie te lezen over het land van bestemming, want Turkije is heel anders dan Nederland. Qua taal natuurlijk, maar ook qua cultuur, gewoontes en gebruiken. De belangrijkste informatie vindt u hieronder op visum-tr.

Geschiedenis van Turkije

Turkije heeft een bijzonder rijke geschiedenis. Het land werd al zo’n 8000 voor Christus bewoond en in de tijd hebben er vele verschillende volken gewoond. Het gebied dat nu Turkije heet, is bewoond geweest door de Grieken en is onderdeel geweest van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk werd Mustafa Kemal Atatürk in 1923 de eerste president van de republiek Turkije.[/p]
[p]Turkije ligt deels in Europa en deels in Azië, waaruit ook de rijke cultuur te verklaren valt. Het beste is dat te zien in de culturele hoofdstad Instanbul, dat vroeger Constantinopel was. Deze stad ligt in twee continenten, de rivier de Bosporus scheidt het Aziatische gedeelte van het Europese.

De taal

De officiële taal van Turkije is het Turks. Een aantal woorden die handig zijn om te weten:

 • Hoi = selam
 • Hallo = merhaba
 • Goedendag = iyi günler
 • Goedemorgen = Günaydın
 • Goedenavond = iyi akşamlar
 • Ja = evet
 • Nee = hayir
 • Ik heet … = benim ismim …
 • Hoe kom ik bij …? = … e/a nasıl gidilir

Het weer

Omdat Turkije een groot land is, beslaat het maarliefst drie klimaatzones. Aan de kust heerst het mediterrane klimaat, in het midden heb je het steppeklimaat en aan het oosten een gematigd landklimaat. Eigenlijk is het weer altijd lekker. In de zomer kun je rekenen op temperaturen van zo’n dertig graden en is de kans op neerslag miniem. Ook in de winter is het aangenaam toeven met temperatuur van ongeveer vijftien graden. In de binnenlanden daalt de temperatuur ’s winters harder en kan zelfs rond het vriespunt komen te liggen.

Reisdocumenten

Om naar Turkije te reizen moet je ten eerste in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een paspoort of een ID-kaart zijn. Een paspoort moet vanaf de aankomstdag nog minimaal 150 dagen geldig zijn, voor een ID-kaart geldt deze eis niet, het moet slechts geldig zijn zolang u in Turkije verblijft. Daarnaast moet u bij de Turkse ambassade een visum aanvragen. Zonder een visum van Turkije komt u het land niet in. De aanvraag kan maximaal drie maanden van tevoren gedaan worden. Het is sinds november 2014 niet meer mogelijk bij aankomst op het vliegveld nog een visum aan te vragen. Wanneer u in bezit bent van een visum, is deze 180 dagen geldig vanaf de datum dat u aangeeft aan te komen (dit mag ook later zijn). In het totaal mag u maximaal negentig dagen blijven. Het visum is zogenaamd ‘multiple entry’ wat betekent dat u op hetzelfde visum meerdere keren Turkije in mag komen. Zie voor meer informatie het hoofdonderwerp van dit artikel, elders op visum-tr.

Nood en contact

Het alarmnummer in Turkije verschilt per dienst. Voor politie belt u 115, voor ambulance 112 en voor brandweer 110. Het is aan te raden de nummers in uw telefoon te zetten, zodat u het niet vergeet. Als er geen sprake is van nood, maar u hulp of advies nodig heeft, kunt u contact opnemen met het BZ Contactcenter via +31 247 247 247. Bovendien zit er in Ankara een Nederlandse ambassade en in Instanbul het Nederlands consulaat-generaal.

Eten en drinken

Eten en drinken is in Turkije een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Het is niet alleen iets dat nou eenmaal moet gebeuren, maar een echte sociale aangelegenheid. Door de vele culturen die er in de loop der tijd in Turkije hebben gewoond, is de Turkse keuken heel uitgebreid en bovendien internationaal geliefd.

Anders dan we in Nederland gewend zijn, bestaat het Turkse ontbijt vaak uit hartige gerechten. Brood, kaas, honing, olijven, tomaten en komkommer zijn geliefde ontbijtgerechten. Ook soepen, omeletten, börek (deeggerecht met kaas, groente of gehakt) of pastırma (gedroogd vlees met paprika en knoflook). Bij het ontbijt wordt thee gedronken. Voor lunch en diner kent Turkije een ongekend breed scala aan soepen, pasta’s en rijstschotels. Qua vlees zijn de kebab en de köfte het bekendst.
Dan is Turkije nog het land van de zoetigheden. Honing, noten en gedroogd fruit zijn populaire ingrediënten. Bekende zoete gerechten zijn baklava en Turks fruit (lokum).

Feestdagen

Turkije kent vele nationale, regionale en religieuze feestdagen. De belangrijkste zijn:

 • Suikerfeest – aan het einde van de ramadan (elk jaar op een andere datum), duurt drie dagen
 • Offerfeest – 70 dagen na het einde van de Ramadan
 • Dag van het kind – 23 april
 • Jeugd en Sport dag – 19 mei
 • Dag van de overwinning – 30 augustus
 • Dag van de Republiek – 29 oktober
 • Herdenkingsdag Atatürk – 10 november

Geld

De officiële munteenheid in Turkije is de Lira. Eén euro staat ongeveer gelijk aan 3,2 Turkse Lira. In veel populaire badplaatsen kun je ook met de Euro betalen. Ook met creditkaarten kun je op de meeste plekken wel terecht. Bovendien kun je op elke straathoek een pinautomaat vinden. We raden aan geld te pinnen in plaats van de te wisselen, omdat dit vaak goedkoper is.

Het geven van een fooi is in Turkije heel gangbaar. Dit moet echter niet een te klein bedrag zijn, dat wordt beledigend opgevat. Enkele richtlijnen:

 • Restaurants en bars: 10 procent van de oorspronkelijke rekening
 • Taxichauffeurs: een fooi geven is niet verplicht, maar het is gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden.
 • Kamermeisje: zo’n 2 Turkse Lira
 • Kofferdrager: zo’n 2 Turkse Lira per koffer

Natuurlijk ligt kunt u het bedrag laten afhangen van de geleverde service.

Kraanwater

Het wordt afgeraden in Turkije uit de kraan te drinken. Uw tandenborstel afspoelen of uw mond spoelen met kraanwater is geen enkel probleem, al zal het niet zo lekker smaken in verband met de vele hoeveelheden chloor. Wanneer u toch alleen kraanwater tot uw beschikking heeft, kunt het water vijf minuten koken. Daarna kunt u het met gerust hart drinken.


Consulaat van Turkije

Adres : West Blaak 2
3012 KK Rotterdam
Tel: 010 201 20 00
Fax: 010 411 44 17
Website : http://rotterdam.bk.mfa.gov.tr
e-mail : rotterdam@csgb.gov.tr


Consul der Generaal van Nederland in Turkije

Adres : Istiklal Cad. No.: 393
Beyoglu – Istanbul
Tel: 0090 212 393 21 21
Fax: 0090 212 292 50 31
Website : http://istanboel.nlconsulaat.org
e-mail : ist@minbuza.nl


Nederlandse Ambassade in Turkije

Adres : Turan Günes Bulvari No.: 3
Yildiz – Ankara
Tel: 0090 312 409 18 00
Fax: 0090 312 409 18 98
Website : http://turkije.nlambassade.org/